Пилешко в Сладко Кисел Сос и Ориз с Куркума
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
800 г пилешко филе, нарязано на кубчета
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. соев сос
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
1 с.л. сух джинджифил
за сладко киселият сос
2с.л. захар
5 с.л. оцет
1 с.л. соев сос
7 с.л. кетчуп
за ориза
2 к.ч ориз
2 с.л. олио
2 с.л. куркума или червен пипер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото се маринова в лимоновия сок и соев сос.
В малък дълбок съд се загрява олиото на силен огън и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна,прибавяме парчетата месо и пържим до леко зачервяване. Като от време на време се разбърква за да се изпържи равномерно. Получават се златисти сочни парченца месо.
сладко кисел сос
В малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта.
Прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня, смесва се с месото, разбърква се.
ориз с куркума
Мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза.
Пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к.ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака.
Вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.
0 коментара:
Публикуване на коментар